mijaakko

Kuinka ostaa hyvät riisit?

Teinpä tuossa eilisestä hauesta hyvän viheriän curryn. Kaapista sattui käteen annospussipakattu riisisekoitus jasmin/ basmati, josta muovipussinkeittelyn luottamuspulassa revin annospussukat auki ja kiehautin tuotteet normaalisti.

Riisi oli aika perhanan hyvää hei. Parempaa kuin mitä olen tottunut syömään ja alkoi mietityttää, kuinka voisi vakuuttua, että riisikaupoissaan on makua? Olen viime ajat ostellut semmoisia jättisäkkejä eri aasialaiskaupoista, mutteivät ne ole näihin sfääreihin kyllä yltäneet, kuten eivät normaalit kaupan pakkauksetkaan.

Että mistä se riisin maku nyt oikein syntyy? Oliko noilla annospusseilla tekemistä asian kanssa ja onko vastaavasti vihon viimeinen tapa havitella hyvää riisiä useamman kilon jättisäkki? Vai onko tuollainen mikstuura juuri oikea valinta curry-ruokiin? En tiedä, mutta olisi mielekästä pitää kaapissa samalla vaivalla  riisiä, joka on herkullista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kannatettava ajatus. Omakohtaisia kokemuksia myös jasmiinisekoituksen erinomaisuudesta.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Menettääkö riisi makuaan vanhetessaan/ kuivuessaan? Jos niin mistä voi tietää mitä huttua ostaa, kuinka tuoretta riisiä ostaa?

Japanialainen kollega aikoinaan aina valitti miten huonoa riisiä Suomessa saa. Kerran ostin kalareissulle sitten aasialaisliikkeestä jotain jota kuvittelin autenttisemmaksi ja sanoin perillä: "siinä sulle on nyt aidompaa riisiä ja saat keittää itse niin saadaan kunnollista". Ei riittänyt. Jäbä rupesi seulomaan riisipussia ja nosteli riisin pätkiä happaman näköisenä ilmaan: "täällä on paljon katkenneita jyviä joukossa:(".

Kertokaa mulle hyvä riisi. Tänään syömäni oli mutten haluaisi kahdelle pakattuja muovipusseja - paitsi jos se nimenomaan on laadun tae.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onkos ne riisit kuin viinit, että sato voi vaihdella vuosien mukana? Itse muistan joskus vuosia sitten, kun ostin kuorimatonta luomuriisiä säkillisen ja se oli hyvä ostos.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aasialaisissa kodeissa keitetään riisi yleensä riisinkeittimillä ja siitä on tarkoitus tulla helposti puikoilla syötävää. Irtonaiseksi jäävän riisin markkinaosuus on Japanissa ja Kiinassa mitätön. Myöskään jasmiiniriisiä ei juuri harrasteta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen keittänyt vettä vedenkeittimellä, mutta ei siitä ole tullut puikoilla syötävää.

No on Suomessa riisin lisäksi muitakin tuotteita kaupassa, joiden soisi olevan tuoreempia tai parempilaatuisia-

Olemme liian kiltti kansa, emme vaadi parempaa, siksi tämä avaus on asiaa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Sushiriisi huuhdellaan huolella. Siitä irtoaa kolme neljä hyvää pilveä veteen, ja arvatenkin jauhon poisto alkaa takerruttaa jyviä toisiinsa. Saman voi tehdä, jos ei omista kuin puikot syömävälineeksi tai haluaa muuten etno-diivailla.

Täällä oli juttua miten Turun torilla sanotaan että myydään Siklit sun muut sisämaahan jossa ei perunasta ymmärretä. Itse syödään Annabellet. Tästä voi päätellä millaista riisiä saamme maapallon toiselta laidalta.

Uncle Ben ja muut riis-täjät pilaa loput. Mutta kyllä jossain joku hyväkin jyvä piilee, pakko uskoa!

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Niin! Ne on varmaan normaalisti aivan hemmetin ylihuuhdeltuja noi irtoriisit että maku meni samalla!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kun olin aivan skidi ja mummoeli vielä niin hän osti aina säkettäin kaikkea ruokatavaraa. Hän oli nähnyt sotavuodet ja varautui aina niin että ruokaa riittäisi hiukan pidenpään.

No hiirethän helposti löysivät rintamamiestalossa jyväsäkit ja hiiren papanoita löytyi useasti riisien seastakin.

Hiiret nakersivat myös kylmäkomerossa olleita juustoja, leipiä, tai makkaroita.

Se kaikki oli silloin kovin yleistä ja syntyi vitsi hiirten ja rottien kertomana näin.

"Ihmiset ovat kummallisia, jos he löytävät hampaanjäljet juustosta he leikkaavat sen heti pois, mutta jos riisien joukossa on papanoita ei se tunnu heitä niin haittaavan."

Tämä siksi, että harvoin jauhoja huuhdellaan taikka edes riisiä, ennen valmistamista.

Nykyisin kaikki on yksilöpakattua ja hiirien saastuttamat ruoat heitetään kokonaisina paketteina roskiin.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Riisi,riisimpi,riisein..kyllä se riiseistä riisein..kaikkien riisien äiti on tuo basmati,minun mielestäni siis.Basmatin nimeen aloin vannoa vasta tuossa vuos,puoltoista sitten.Ikinä aikasemmin en oo tykänny..aikanaan virankin puolesta on jokunen riisinjyvä tullut kypsenneltyä.Mulla ei oo mitään käsitystä siitä,mikä makuni muutti..taisin ruokailla jossain kinkkiravintolassa ja siitä se kai lähti..eikä se nyt ollu ensimäinen eikä ainutkaan kerta,kun kinkkisafkaa söin.Enää nykyään kotioloissakaan en muuta käytä.Jouluna tein porkkanalaatikon ite ja riisi oli basmati lodju oli pykälää parmpaa,kuin tavallisella.Kaalilaatikko tai kiäryleet tulee maukkaampia.Tää basmatihan on sitä paakkuuntuvaa..eli jos joku haluaa ihan kepeillä syödä.
Riisin keittämisestä,tai sanotaanko nyt kypsentämisestä...onhan sitä keitintä ja kattilaa.Helpointahan se on pistää uunipakkiin,mausteita maun mukaan..ainakin suolaa,tai liemikuutio ja hitusen sokeriakin lisään,vettä ja öljyä vähän kans ja uuniin..siellä se muhii ja turpoaa..basmati puolituntia tai kolme varttia..ei tartte sekotella kattilaa ja vahdata ettei pala pohjaan.
Kaikenkarvasissa pikariiseissä pitää muistaa,että niistä on käsitelty melkein kaikki maut pois..melkein sanoisin,että ne on sutta ja sekundaa enimmikseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miten speltti korvaa esim. riisiä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tein porkkanalaatikkoa rikotuilla ohrajyvillä. Maukasta.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Pasmattiriisin pariin minäkin lähes yksinomaan olen viime vuodet hakeutunut, mutta siitäkin löytyi nyt herkullisista herkullisin versio. En tiedä oliko se se jasminhöystö vai joku tuoreushommeli, mutta ainakin noi suursäkit vaihtelevilla aasialaisilla merkeillä ovat olleet selkeästi mauttomampia.

Täytyy ylipäätään kehaista tuota yhtä kotimaista ketjumerkkiä, jonka nimellä on julkaistu kokonaista lehteä jo iät ajat. Olen nyt löytänyt merkiltä jo monta elintarviketta, jotka ovat selkeästi kilpailijoitaan maukkaampia. Esim texmex-salsat. Paljon noita erillisbrändättyjä raikkaampia ja maukkaampia. Sekin chipotle-salsa. Ihan ykkös-chipotle-maku vaikka olen missä niitä maistellut. Ja riisisuklaa, joka on aika puisevaa ollut yleensä. Ja nyt tämä riisi!

Ihan kuin hankintaketjussa olisi ihmisiä, jotka välittävät.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Saatta olla, että sekoitus oli onnistunut. Täytyy kokeilla irtoriisillä, minusta jasmiiniriisi yksinään on liian voimakkasti hajustettu.