mijaakko

Nesteistä -paljonko juoda ja mitä?

  • Harvinaisen pahaa teetä. Maku on kuin väljähtyneen käytetyn tiskiveden, jossa vielä häivähdys fairia. Tuoksussa aavistus lisäksi viemäriä ja koirankakkaa. Älkää ostako (ettekä varmaan ostakaan, koska paketti on ostettu Pekingistä).
    Harvinaisen pahaa teetä. Maku on kuin väljähtyneen käytetyn tiskiveden, jossa vielä häivähdys fairia. Tuoksussa aavistus lisäksi viemäriä ja koirankakkaa. Älkää ostako (ettekä varmaan ostakaan, koska paketti on ostettu Pekingistä).

Sanokaas kansalaiset, viisaat, oppineet, keitä teitä siellä on, että miten tämä vedenjuontihomma oikein lasketaan.

Että jos sanotaan että ihmisen pitäisi juoda vaikkapa nyt kaksi litraa vettä vuorokaudessa, niin se on selvää, jos sillä tarkoitetaan silkkaa vettä kaiken muun päälle. Mutta useimmat muutkin nesteet ovat enimmäkseen vettä, eikä niitä voida kai ihan poiskaan laskea, jos juomatottumus on esimerkiksi nauttia vetensä mehuina tai virvoitusjuomina.

Mutta se mikä vieläkin enemmän laskennallisesti mietityttää ovat nesteet, joilla on diureettisia vaikutuksia. Poistavat nesteitä tai kiihdyttävät aineenvaihduntaa.

Voiko näihin soveltaa siis jonkinlaista matematiikkaa tai muuta tematiikkaa? Että jos juominen on vaikkapa:

1 litra vihreää teetä aamulla

4dl kahvia

2 litraa olutta

1 litra viiniä

 

4.4 litraa nesteitä kehoon. Pitääkö vielä juoda vettä ja kuinka paljon, jos tavoitellaan kehon kahden puhtaan vesilitran tarvetta? Nautintapäivänä. Ja seuraavana? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Joo-o. Tuoreessa kurkussa tai mehevässä tomaatissa on vettä niin ettei niissä juuri muuta olekaan, joten luulisi senkin veden elimistölle kelpaavan.

Kuten totesit, alkoholijuomat kuivattavat, ja samoin tekee suurina määrinä kahvi, joten niiden nauttimisen ohessa on todellakin juotava vettä.

Jos ihminen rasittuu fyysisesti (pitkä kävelyretki, rankat puutarhahommat jne.), on vesitankkausta oman kokemukseni mukaan täydennettävä kivennäisillä. Marketeissa on runsas valikoima kalium- ja magnesium-pitoisia pullovesiä, joten vanhanaikaiselle suola-vissylle on fiksuja vaihtoehtoja. Yksi keino on napata Pringles-putkesta lastu tai pari, ja kulauttaa reilu siemaus vettä päälle. Ja taas jaksaa!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Juu, kurkun vesi tekee hyvää. Haihdutimme aikanaan kasvifysiologian kurssilla nesteet pois, eikä paljon jäänyt kurkusta jäljelle. Taisi olla lähes 99 prosenttia vettä kurkussa. Kurkkujuomaa kiinteässä muodossa siis. Vihreä teekin pistää juoksemaan wc:ssä tai käymään puskassa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Vihreä tee juoksuttaa juu. Mä juon sitä usein litran aamulla ja jano siitä tulee. Mut en oikein tiedä mikä sen litran funktio minulle on. Kuinka paljon se on veden funktio, kuinka paljon jonkin muun, kuten että paljonko pitää vettä juoda tilalle? Näihin löytyy huonosti vastauksia, kaipaan selkeyksiä ja suuntaa antavia laskelmia!

Tietää sitä tietenkin milloin on jano. Mutta tuleeko juotua niin paljon vettä kuin suositellaan ja mikä vaikutus näillä muilla nesteillä on asiaan olis kiva tietää paremmin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Jännä juttu, mutta juuri virtsan väristä ja virtsaamistarpeesta selviää onko nauttinut tarpeeksi nestettä. Jos aamusta kello neljää selviää kertaakaan virtsaamatta, on nestevajaus ilmeinen. Myös virtsan vaalea väri kertoo, että on tarpeeksi nesteytystä. Vettä/nestettä saamme tosi monen nauttimamme ravinnon, hedelmän jne. avulla. Kunhan nautimme kyllin usein niitä.
Päänsärky voi olla myös merkki nestevajauksesta. Olen huomannut että näin on, mutta kyllä se mainitaan myös lääketieteellisissä ym. lähteissä. Jos ja kun on nestevajausta sydän joutuu tekemään myös enemmän työtä.

Vaikka ei varsinaisia määriä olekaan olemassa. Yksi suositus on 6-8- lasillista päivässä vettä. Sen pitäisi riittää. Kuinka isoja lasillisia onkin sitten toinen asia.

Minkälaisia muita mittareita tähän enää tarvitaan?

60 prosenttia ihmisestä on vettä.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k...
Täällä on kahvin nauttimisesta, joka sinänsä ei liity asiaan. Neste kuitenkin. : http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/tk.kot...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #4

Ei mittareita nähtävästi tarvita, koska niitä ei missään ole. Minua nyt kuitenkin kiinnostaa, koska kurkusta menee alas kaikenlaisia kuivattavaksi kuvattuja nesteitä, jotka kuitenkin ovat enimmäkseen vettä. Summaa perään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eivät nuo tutukijat osaa sitäkään päättää juodaanko vettä 2 vai 3 litraa päivässä ja juodaanko sitä janoon vai janon ehkäisyyn.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tee, kahvi ja alkoholi kuivattaa kehoa eli nestetasapainosta tulisi huolehtia juomalla ainakin litra pelkkää vettä sekä käyttää jodioitua merisuolaa. Ei tule muuten myöskään unohtaa maidon tai muun maidonkaltaisen juoman juomista, sillä kahvinjuonti alentaa luuston kalsium pitoisuutta joka pahimmillaan voi edetä osteoporoosiin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kuivattavat joo. Mutta luulis tähän nyt jotain matematiikkaa vähän löytyvän.

Että jos vaikka juon litran olutta, jossa on etanolia 5%, niin paljonko se aiheuttaa nestehukkaa, jos oluesta yli 90% oli vettä? Tai jos joinkin litran 20% fisua tai tervasnapsia (huh huh)? Tai vihreää teetä, joka on miltei 100% vettä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Asiahan on hämmästyttävän yksinkertainen ratkaista. Irja kertoi fysiologisen periaatteen. Mikael ja muutkin tehkää näin:

Jos aaamupissan väri on ruskea - se tarkoittaa että seuraavan illan tai yön aikana on juotava lasillinen vettä enemmän.

Päivällä pisssalla käydessä sama analyysi, vettä lasillinen lisää tai ei. Näin tehden muutamassa päivässä saatte tieteellisen tarkasti selville minkä verran ja mihin aikaan pitää vettä juoda!

Ei tässä turhaan ole oltu yli 60 vuotta suunnittelijana ja rationalisoijana:) Isompiakin ongelmia ratkaisisin mutta kukaan ei ole kysynyt enkä viitsi tyrkyttää hyviä neuvoja;)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Terveystietoa joutaisi olla enemmänkin saatavilla. Harva kihdin kanssa paininut esim tietää, että hiivainen vehnäolut on kymmenkunta kertaa pahempi valinta kuin peruslager. Kihtivaivaiselle suositellaan sataa grammaa lihaa tai kalaa päivässä. Saman verran puriinia saa juomalla muutaman tuopin lageria. Mutta juopa tuoppisi vehnästä ja nautit kymmenen päivän suositukset kerralla täyteen. Nyt kun kaupat on täynnä erikoisoluita, on tosi vaikea tietää paljonko niissä on puriineja. Täsmätieto olisi kuitenkin olennaista, mikäli vaivaa pukkaa.

Vähän samoilla alueilla liikutaan diureettisten nesteiden kanssa. Voi olla että moni pääkipu jäisi väliin, jos tietäisi paljojnko pitää juoda vettä, jos joi x määrän jotain kuivattavaa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ennenvanhaan kun internetti ja tiede eivät tarjonneet vastauksia siihen miten paljon vettä on juotava ratkaisivat ihmiset ongelman juomalla vettä silloin kun janotti. Siinä säästyi aikaakin syvällisempien asioitten pähkäilyyn.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Sori mut asia ei ole mitenkään noin selvä. Ei paljon janota jos juot viisikin litraa erilaisia nestehiä, hyvän päivän sattuen.